Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Honden

Algemene info

Honden zijn hele sociale dieren die graag in een groep (roedel) leven. Bij ons in huis vormen wij de roedel en is een hond vaak echt een maatje. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de hond zijn plaats in de roedel kent en niet dominant wordt. Een hond heeft een eigen rustige ligplek nodig als een mand of bench waar hij zich terug kan trekken.

Geef een volwassen hond twee keer per dag voer van goede kwaliteit en een pup vier keer per dag. De voeding kan afgestemd worden op de leeftijd, het ras of een bepaalde aandoening waar een speciaal dieet voor nodig is. Ook beweging en spelen is heel belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw hond. Hoeveel en hoe vaak u gaat wandelen met de hond is afhankelijk van de aard van het ras en de leeftijd van de hond, maar zal gemiddeld drie keer per dag zijn.

Om uw hond gezond te houden zijn de jaarlijkse vaccinaties tegen besmettelijke hondenziektes heel belangrijk. Als u op vakantie gaat, denk dan op tijd aan de verplichte rabiësvaccinatie als uw hond over de grens gaat en de vaccinatie tegen kennelhoest als uw hond naar een pension gaat.

Wormen kunnen een bedreiging zijn voor de gezondheid van uw hond, maar ook voor die van uzelf. Ons advies is daarom ook om vier keer per jaar te ontwormen.
Denk daarnaast aan de maandelijkse behandeling tegen vlooien en eventueel teken, want deze beestjes kunnen ook vervelende ziektes veroorzaken.

Voor meer informatie over uw hond, zie de onderwerpen hiernaast.

Voor advies kunt u ons ook altijd bellen of even langskomen.

Ontworming hond

Een belangrijk onderwerp, omdat wormen ziektes kunnen veroorzaken bij uw hond, maar ook bij uzelf! De meeste honden worden als pup besmet via de placenta en moedermelk. Daarna kan uw hond besmet worden door wormeitjes in de grond, in rauw vlees of via vlooien. Vaak ziet u niet dat uw huisdier wormen heeft, omdat er alleen eitjes worden uitgescheiden in de ontlasting die microscopisch klein zijn. De enig zichtbare eitjes zijn die van de lintworm.

Onderstaand schema is volgens de Europese richtlijnen opgesteld:

  • Pups op 2, 4, 6 en 8 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn.
  • Volwassen dier 4 keer per jaar
  • Zogende teef gelijk met de pups ontwormen (met een veilig middel).
Hoe ontwormen?
Voor het ontwormen van uw huisdier kunt u bij ons tabletten of pasta verkrijgen.

Vakantie
Vraag ons over bestrijding van wormen die in het buitenland voorkomen als uw hond mee op vakantie gaat.

Puppy info

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup!
Natuurlijk wilt u zo goed mogelijk voor uw maatje zorgen en daarvoor zijn de volgende dingen belangrijk:

Vaccinaties

  • Op 6 weken de 1e vaccinatie (puppyvaccinatie: Hondenziekte, Parvo)
  • Op 9 weken de 2e vaccinatie (Parvo, Weil)
  • Op 12 weken de 3e vaccinatie (cocktail: Hondenziekte, Parvo, Weil, Leverziekte, Para-influenza)
Daarna is elk jaar één vaccinatie nodig.

Voor een puppycursus, uitlaatservice of pension is vaak een extra vaccinatie tegen kennelhoest nodig (neusdruppels).
Gaat u met uw pup naar het buitenland, dan is de vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabies) verplicht. Deze kan vanaf 3 maanden leeftijd gegeven worden.

Gezondsheidscheck
Tijdens de vaccinaties kijken we uw pup helemaal na om te zien of alles in orde is. Natuurlijk kunt u daarnaast ook gewoon een afspraak maken om de pup na te laten kijken.

Chip
Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.

Ontworming
Pups op 2, 4, 6 en 8 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Daarna is het belangrijk om 4 keer per jaar ontwormen (meer info onder ‘ontworming hond’).

Ontvlooiing
Controleer met een vlooienkam of uw pup vlooien heeft. Zo ja, dan kunt u het beste met druppels in de nek ontvlooien. Gebruik wel een middel geschikt voor pups.

Voeding
Voor de groei en ontwikkeling van uw pup is goede voeding erg belangrijk. Bij grote hondenrassen is het bijvoorbeeld nodig om puppyvoeding voor grote rassen te geven. Vraag ons gerust om advies hierover.

Gebit
Vanaf 3 maanden begint uw pup met tanden wisselen en op 6 maanden leeftijd moet het hele volwassen gebit aanwezig zijn. Soms blijven melktanden na deze 6 maanden staan en moeten dan verwijderd worden omdat ze het volwassen gebit in de weg zitten. Begin vroeg met het laten wennen aan tanden poetsen; dit voorkomt gebitsproblemen op latere leeftijd.

Sterilisatie/castratie
Ons advies is om teefjes te laten steriliseren als u geen nestje wilt. Als dit op jonge leeftijd gebeurt, vermindert dit de kans op borstkanker en baarmoederproblemen namelijk enorm. Ook heeft u geen last meer van de ongemakken tijdens de loopsheid. Bij reuen zijn er geen medische redenen om te castreren; wel kan het bij dominante reuen helpen om rustiger te worden.

Puppykalender

Puppykalender Dierenkliniek Crooswijk

Schrijf je HIER in voor de puppykalender.

Vragen?
Voor al uw andere vragen kunt u ons altijd bellen of langskomen op de praktijk!

Wat is castratie/sterilisatie?

Bij castratie van de reu worden de testikels verwijderd.  Bij  de teef worden de eierstokken (en soms de baarmoeder) verwijderd. Dit wordt in de volksmond meestal sterilisatie genoemd maar eigenlijk klopt dit niet, want sterilisatie is het afbinden en castratie het verwijderen. Toch wordt om verwarring te voorkomen doorgaans de term sterilisatie gebruikt.

Waarom sterilisatie?

 Geen risico op ongewenste dracht

  Vermindert de kans op borstkanker (dit effect is groter als de operatie op jongere leeftijd wordt uitgevoerd)

 Voorkomt baarmoederontsteking of -kanker

 Minder kans op suikerziekte

  Geen last meer van ongemakken zoals bloedverlies, onrustig gedrag, weglopen

 Geen problemen meer van schijnzwangerschap

 

Waarom castratie?

 Kan dominante reuen helpen om rustiger te worden

 Minder wegloop gedrag

 Vermindert ongewenst gedrag zoals rijden

 Voorhuidontsteking verdwijnt meestal

 Minder kans op aandoeningen van testikels en prostaat

 

Wat zijn mogelijke nadelen?

 De vachtstructuur kan veranderen

 De hond moet een operatie ondergaan. Er is een (zeer klein) operatierisico

 Bij de teef neemt de kans op incontinentie iets toe, vooral bij grotere rassen. Dit is minder bij sterilisatie na de eerste loopsheid. De incontinentie is over het algemeen wel goed te behandelen met medicatie

 Tragere stofwisseling waardoor de hond makkelijker aankomt in gewicht (dit is te voorkomen door voer met 10-15% te minderen na castratie of een minder calorie rijk voer te geven)

 Hond kan rustiger worden

Voor de reu kunt u ook eerst chemische castratie overwegen. Dit is een implantaat wat gemiddeld 6 maanden werkt en hiermee kunt u het effect van een castratie beoordelen.

Hoe gaat de ingreep?

U komt ‘sochtends met de hond, die u nuchter heeft gehouden vanaf de avond ervoor. De hond wordt nagekeken en krijgt een middel om in slaap te vallen, daar bent u bij. Daarna nemen wij de hond van u over en gaan de hond voorbereiden op de operatie. We gebruiken gasnarcose dus hiervoor wordt een tube (buisje) in de keel geplaatst. Er wordt pijnstilling gegeven, het operatiegebied wordt geschoren en gewassen, gedesinfecteerd en afgedekt met een steriele doek. Bij de reu wordt een snede voor het scrotum gemaakt waardoor de testikels worden verwijderd. Bij de teef wordt een snede in de buikwand gemaakt en worden de eierstokken verwijderd. Daarna wordt de wond in verschillende lagen gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De huid wordt zo gehecht dat er aan de buitenzijde geen hechtingen zitten. Na de operatie krijgt de hond een hok met een warmtematje om in wakker te worden. Tijdens het wakker worden wordt temperatuur, hartslag en ademhaling in de gaten gehouden. Aan het einde van de ochtend hebben we telefonisch contact over hoe het gaat en spreken we een tijd af wanneer de hond naar huis mag. In de middag komt u de hond weer ophalen en krijgt u uitleg over de nazorg.

Wilt u zien hoe de castratie van een hond verloopt? Kijk dan hier