Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Cavia

Huisvesting en verzorging cavia

Cavia’s zijn gezellige beestjes die meestal heel tam zijn en dus leuk om te houden. Het zijn wel sociale dieren en ze hebben dus graag een caviavriendje erbij. Liever geen konijn omdat deze een andere voeding nodig heeft en omdat het konijn een bacterie bij zich kan dragen die dodelijk is voor de cavia.

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en dit moet dus extra in de voeding zitten. Bij voer speciaal voor cavia’s zit dit erin. Per dag hebben ze 20 gram hiervan nodig. U kunt ook dagelijks een kwart tabletje vitamine C geven. Geef ze alleen korrels (biks) en geen gemengd voer omdat ze hier vaak de lekkere dingen uit selecteren en dan tekorten krijgen aan vitamines en mineralen. Daarnaast hebben ze dagelijks vers hooi nodig en kunt u kleine beetjes groenvoer als paprika, andijvie, wortel en witlof bijvoeren. Geef ook dagelijks vers drinkwater in een bakje of drinkflesje.

De kooi moet ongeveer 1.20m bij 0.5m zijn en daarnaast moeten ze in een ren of in huis kunnen lopen. Voor de kooi kunt u hennepvezel of zaagsel als bodembedekking gebruiken. Maak de kooi wekelijks schoon samen met de voer- en waterbakjes. Een huisje waar ze zich in kunnen terugtrekken vinden ze ook prettig.

Bij het oppakken van de cavia is het belangrijk om het achterlijf te ondersteunen en het beestje met twee handen vast te houden.

De nagels moeten regelmatig geknipt worden, u kunt dit ook door ons laten doen.

Voor meer informatie, neem contact met ons op!