Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Hamsters

Huisvesting en verzorging hamsters

Hamsters zijn nachtdieren en worden dus ook vooral ‘savonds en ‘snachts actief. Bovendien worden ze overdag niet graag wakker gemaakt, dus dit kan voor kinderen minder leuk zijn.

Hamsters kunnen het beste alleen worden gehouden, omdat ze met meerdere in een kooi vaak erge ruzie gaan maken en elkaar kunnen verwonden.

Zorg voor een kooi waar de hamster in kan klimmen, maar let op de tralie afstand als u een dwerghamster heeft, deze wurmt zich namelijk makkelijk door kleine openingen. Ze hebben graag een diepe onderbak zodat ze donkere holletjes van de bodembedekking kunnen maken en overdag lekker kunnen slapen. Er zijn ook hamsterhuisjes te krijgen. U kunt een bodembedekking op basis van mais, hout, hennep of papier gebruiken. Een bakje met chinchillazand om in te rollen vinden ze ook fijn. Maak de kooi wekelijks schoon.

Hamsters zijn ‘snachts erg actief en er zijn leuke speeltjes voor ze te krijgen zoals buizen, laddertjes en radjes. Let bij zo’n rad wel op dat deze gesloten is en geen spijlen heeft waar de hamster met een pootje in knel kan komen te zitten. Verder zijn lege wc rollen, doosjes of papiersnippers ook dankbaar speelgoed.

De hamster heeft speciale hamstervoeding nodig met voldoende dierlijke eiwitten. Geef alleen korrels (biks) en geen gemengd voer omdat de hamster hier de lekkere dingetjes uit gaat selecteren en dan een vitamine- en mineralentekort ontwikkelt. Van de biks hebben ze tien gram per dag nodig. Daarnaast kunt u wat groente,fruit, ei of kattenbrokjes geven. Heel belangrijk is materiaal om op te knagen zoals hooi of takken. Ververs dagelijks het drinkwater.