Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Ratjes


Huisvesting & verzorging ratjes

Ratjes zijn hele slimme en sociale beestjes die erg tam kunnen worden. Het zijn groepsdieren dus ze hebben graag een maatje erbij. Het beste is om of mannetjes of vrouwtjes bij elkaar te houden.

Ratten hebben speciaal rattenvoer nodig, waar voldoende dierlijke eiwitten in zitten. Als extra kunt u ze groente, oud brood, pasta, rijst, ongezoute noten en af en toe een gekookt ei geven. Alles wel met mate, anders worden de ratjes snel te dik .Geef geen groene-, witte- of rodekool of voeding met vet, zout, suiker of kruiden erin.

Ze hebben een ruime kooi nodig waar ze lekker in kunnen klimmen, het liefst met meerdere verdiepingen. Ze vermaken zich prima met bijvoorbeeld lege wc rollen, tissues, doosjes en krantensnippers. Ook zijn er leuke dingen verkrijgbaar voor in de kooi zoals hangmatten, huisjes, trapjes en klimtouwen. De kooi moet een lage onderbak hebben en verder tralies vanwege de ventilatie.

De bodembedekking moet stofvrij zijn omdat ratten snel last hebben van luchtwegproblemen; goede bodembedekkers zijn hennepvezels, beukensnippers, of bedekking op basis van karton of mais. Zorg ervoor dat de ratjes niet op de tocht staan. Maak de kooi wekelijks schoon. Ratten kunnen leren om op een specifieke plek hun behoeften te doen. Dit kan aangeleerd worden door een bakje hiervoor neer te zetten en daar de keutels in te leggen; dit bakje kunt u dan dagelijks schoonmaken.

Pak een ratje op door een hand onder de buik te schuiven en til ze niet aan de staart op.

Veel voorkomende ziektes bij ratjes zijn luchtwegproblemen, huidproblemen en tumoren. Ziet u ziekteverschijnselen bij uw rat, neem dan zeker contact met ons op!