Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Vogels

Algemene info

Vogels zijn gezellige beestjes om te houden en over het algemeen heel sociaal en nieuwsgierig. Goede voeding en huisvesting zijn heel belangrijk.
Lees hiernaast voor meer informatie.

Ziekteverschijnselen

Vogels laten niet snel zien dat ze ziek zijn omdat ze dan in het wild een makkelijke prooi zouden zijn. Dus op het moment dat u ziekteverschijnselen ziet, is het belangrijk om snel langs te komen met de vogel!

Wat zijn ziekteverschijnselen bij uw vogel?

  • Met de veren opgezet zitten (bol zitten)
  • Dichtgeknepen oogjes continu, veel slapen
  • Geluid bij de ademhaling
  • Met de snavel open ademen
  • Staart gaat duidelijk op en neer bij de ademhaling (staartwippen)
  • Afscheiding bij de ogen of neusdoppen
  • Op de grond zitten in plaats van op de stok
  • Niet of weinig eten
  • Waterige ontlasting en/of andere kleur ontlasting
  • Zwelling van de buik
  • Plukken van de veren en kale plekken
Wij kijken uw vogel graag na en bespreken met u wat er aan de hand is en wat we kunnen doen.
Is er verder onderzoek nodig dan kunnen wij u ook doorverwijzen naar een goede vogelspecialist als u dit wilt.

De meeste problemen bij vogels ontstaan doordat de voeding, huisvesting of verzorging niet juist zijn.

Voeding

Veel vogels eten alleen zaadvoeding en bovendien halen ze er vaak alleen de zaden uit die ze lekker vinden. Helaas zitten er in deze zaadvoeding niet voldoende vitamines en mineralen en wel veel vet, wat op den duur voor gezondheidsproblemen gaat zorgen. Zo kunnen grasparkieten wel 20 jaar worden, maar er zijn er weinig die dit halen in Nederland. Door onvoldoende voedingsstoffen wordt de algemene conditie en weerstand van uw vogel minder en wordt hij of zij vatbaarder voor infecties. Veel voorkomende aandoeningen zijn luchtweginfecties, orgaanontstekingen, snavelproblemen en problemen met eieren leggen.

Wij adviseren om pellets (korrels) te voeren, bijvoorbeeld van Harrison’s Bird Food. In deze korrels zitten alle benodigde vitamines en mineralen zodat u zeker weet dat uw vogel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het overzetten van zaad op pellets kan soms lastig zijn. Wij kunnen u hierin adviseren, bel ons gerust of kom langs.

Ververs dagelijks het drinkwater en de voeding.

Naast de pellets kunt u de vogel extra fruit, groente, zaad of noten geven. Zorg ervoor dat dit niet meer dan 10% is van de voeding en dat de vogel nog wel gewoon z’n pellets opeet.

Geef nooit: avocado, chocolade, appel- of kersenpitten, rabarber, tomatenbladeren, ongekookte bonen, uien, zout, alcohol of cafeïne. Kijk ook uit met ongebrande doppinda’s, want daar kunnen schimmels in zitten.

Geef om de week wat maagkiezel; let wel op dat hier niet teveel van wordt gegeten.

Hang voor kleine papegaaien sepia in de kooi zodat de snavel geslepen kan worden; ook is het een extra bron van calcium.

Huisvesting & verzorging

Huisvesting

  • De kooi moet voldoende groot zijn, zodat de vogel genoeg kan klimmen en de vleugels uit kan slaan.
  • Zorg voor speeltjes in de kooi zodat de vogel zich niet verveelt. Hang er bijvoorbeeld drie tegelijk op en wissel er eentje elke week zodat het uitdagend blijft.
  • Laat de vogel regelmatig uit de kooi.
  • Let op dat de vogel niet op de tocht staat of in een koude omgeving.
  • De luchtvochtigheid moet goed zijn. Dit kan aangevuld worden door te sproeien met de plantenspuit en de kooi van een vogelbad te voorzien. Leeg de plantenspuit wel dagelijks en gebruik vers water.
  • Hang voldoende houten zitstokken in de kooi en takken met verschillende diktes.
Verzorging

In de natuur zijn vogels de hele dag bezig en hebben soortgenoten om zich heen. In een kooi kunnen ze zich gaan vervelen en eenzaam worden. Het is belangrijk om uw vogel voldoende aandacht te geven of te zorgen voor een vriendje erbij zodat uw vogel niet eenzaam wordt. Daarnaast moet uw vogel een stimulerende omgeving hebben. Dit kan door het voorzien van speeltjes in de kooi en deze regelmatig te wisselen. Als u voedsel verstopt kan uw vogel zich bezighouden met het opzoeken hiervan. Ook met takken in de kooi kunnen ze zich leuk vermaken. Daarnaast komen vogels graag uit de kooi om te vliegen of in uw gezelschap te zijn.

Pas wel op dat de vogel veilig de kooi kan verlaten: sluit de gordijnen/vitrage, zorg dat er geen kaarsen branden, houdt katten/honden uit de buurt.

Ververs dagelijks het drinkwater en de voeding.

Maak wekelijks de kooi en zitstokken schoon.

Vogels zijn erg gevoelig voor giftige stoffen in de lucht zoals rook, damp van teflonpannen, aangebrande frituurdampen, haarspray en dergelijke. Zorg dus dat ze hier niet mee in contact komen.

Heeft uw vogel een pootring, houdt deze dan goed in de gaten. Het komt regelmatig voor dat zo’n ring te strak gaat zitten met alle vervelende gevolgen van dien.

Kijk naar de snavel en nagels of deze niet te lang worden.

Vogels die zich vervelen en eenzaam zijn, kunnen gaan verenplukken. Hierbij plukken ze hun eigen veren uit, soms tot ze helemaal kaal zijn. Laat altijd controleren of het verenplukken geen andere oorzaak heeft zoals parasieten. Is het echt een gedragsprobleem, dan kunnen wij u verder adviseren hoe u hiermee om kunt gaan.

Voor meer info per vogelsoort, check http://www.licg.nl/km/dieren/vogels/vogels.html