Dierenkliniek Crooswijk Rotterdam

Katten

Algemene info

Katten zijn populaire gezelschapsdieren, en niet voor niets! Een kat in huis geeft veel gezelligheid, is leuk om mee te spelen en katten zijn van nature nette dieren.

Uw kat heeft twee keer per dag voeding nodig, in ieder geval brokjes van goede kwaliteit en eventueel wat natvoer. Zet het voerbakje niet naast het waterbakje want katten drinken graag op een andere plek dan waar ze eten. Ook vinden ze het fijn om waterbakjes op verschillende plekken in huis te hebben. Zorg ervoor dat de kattenbak niet naast de voer- of waterbak staat en verschoon de kattenbak dagelijks.

Katten willen hun nagels scherpen dus geef ze daarvoor een krabpaal, anders gaan ze zich op de meubels uitleven. Katten zitten graag op een hogere plek waar ze uitzicht hebben of op een warm plekje in de zon of bij de verwarming, dus probeer daar een plekje voor ze te maken. Het jachtinstinct zit nog in elke kat, en als uw kat buiten komt zal hij of zij dit daar kunnen uitleven. Heeft u een binnenkat, dan is spelen met de kat daar een goed alternatief voor en er bestaan een hoop leuke speeltjes zoals laserlampjes, balletjes, hengels en denkspeelgoed.

Als u meerdere katten heeft, is het belangrijk om een leefomgeving te creëren waar ze goed samen kunnen leven. Zorg voor meerdere voer- en drinkbakjes verspreid over het huis. De gulden regel voor het aantal kattenbakken dat u nodig heeft, is het aantal katten plus één. Zet deze op verschillende plekken zodat ze goed te bereiken zijn voor elke kat en er geen ruzie over ontstaat. Katten moeten elkaar kunnen ontlopen in huis dus probeer wegen voor de katten te maken waar ze elkaar niet perse tegen hoeven te komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze over kasten kunnen lopen en plekken hebben waar ze zich terug kunnen trekken.

Om uw kat gezond te houden zijn ook de jaarlijkse vaccinaties tegen besmettelijke kattenziektes heel belangrijk, zeker als uw kat buiten in contact met andere katten komt.

Denk daarnaast ook aan het ontwormen vier keer per jaar, want wormen kunnen ziekte bij uw kat maar ook bij uzelf veroorzaken. Heeft uw kat snel last van vlooien of teken, geef hiertegen dan maandelijks een pipetje (druppels) in de nek.

Ontworming kat

Een belangrijk onderwerp, omdat wormen ziektes kunnen veroorzaken bij uw kat, maar ook bij uzelf! Uw kat wordt al met wormen besmet via de moedermelk. Daarna kan de kat besmet worden door wormeitjes in de grond, in rauw vlees of via vlooien. Vaak ziet u niet dat uw huisdier wormen heeft, omdat er alleen eitjes worden uitgescheiden in de ontlasting die microscopisch klein zijn (meestal van de spoelworm). De enig zichtbare eitjes zijn die van de lintworm.

Onderstaand schema is volgens de Europese richtlijnen opgesteld:

  • Kittens op 3, 5 en 7 weken en maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn.
  • Volwassen dier 4 keer per jaar
  • Zogende poes gelijk met de kittens ontwormen (met een veilig middel).
  • Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na twee weken te herhalen.
Hoe ontwormen?
Voor het ontwormen van uw huisdier kunt u bij ons tabletten of pasta verkrijgen. Voor katten die lastig zijn met pillen ingeven zijn er ook druppels voor in de nek verkrijgbaar.

Vakantie
Vraag ons informatie over bestrijding van wormen die in het buitenland voorkomen als uw kat mee op vakantie gaat.

Kitten info

Van harte gefeliciteerd met uw kitten!
Natuurlijk wilt u zo goed mogelijk zorgen voor uw nieuwe huisgenootje, daarom hebben we hieronder de belangrijkste dingen om aan te denken op een rijtje gezet:

Vaccinaties

  • Uw kitten heeft vaccinaties nodig tegen kattenziekte en niesziekte.
  • Op 9 weken: 1e vaccinatie
  • Op 12 weken: 2e vaccinatie
Daarna is elk jaar één vaccinatie nodig.

Gezondsheidscheck
Tijdens de vaccinatie kijken we uw kitten helemaal na om te zien of alles in orde is. Natuurlijk kunt u daarnaast ook gewoon een afspraak maken om uw kitten na te laten kijken.

Chip
Als uw kitten wegloopt of verdwaalt, wilt u hem of haar natuurlijk zo snel mogelijk weer terug vinden. Met het chippen wordt een transponder onder de huid geplaatst met een code die geregistreerd wordt op uw adres en telefoonnummer. Asiels, de dierenambulance en dierenartsen hebben een chipreader om de chip uit te lezen en zo wordt er contact met u opgenomen als de kat gevonden is.

Ontworming
Kittens moeten ontwormd worden op 3, 5 en 7 weken en dan elke maand totdat ze 6 maanden zijn. Daarna 4 keer per jaar als ze buiten komen (meer info onder ‘ontworming kat’).

Ontvlooiing
Met een vlooienkam kunt u controleren of uw kitten last van vlooien heeft. Is dit het geval, dan kunt u het beste ontvlooien met druppels in de nek. Let wel goed op dat het middel geschikt is voor kittens.

Oormijt
Als uw kitten erg veel aan de oren zit te krabben, kan het zijn dat er oormijt aanwezig is. Kom dan even langs om uw kitten na te laten kijken.

Voeding
Voor de groei en ontwikkeling is het belangrijk om een goede voeding geschikt voor kittens te geven. We raden aan dit tot de sterilisatie of castratie te geven en hierna over te gaan op voeding voor volwassen katten. Geef vooral brokjes omdat dit beter is voor het gebit.

Gebit
Vanaf 3 maanden leeftijd begint uw kitten met wisselen van het melkgebit en op 6 maanden is het volwassen gebit volledig aanwezig. Uw kitten kan iets bijteriger zijn in deze periode.

Sterilisatie/castratie
Als u geen nestje wilt, adviseren wij op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren of castreren. Als u een kater en een poes samen heeft, dan moet het iets vervroegd worden. Ongecastreerde katers gaan vaak sproeien in huis. Ongecastreerde poezen hebben een groter risico op baarmoederproblemen en borstkanker. Ook worden ze krols, wat overlast kan geven.

Vragen?
Voor al uw andere vragen kunt u ons altijd bellen of langskomen op de praktijk!

Wat is castratie/sterilisatie?

Bij castratie van de kater worden de testikels verwijderd.  Bij  de poes worden de eierstokken (en soms de baarmoeder) verwijderd. Dit wordt in de volksmond meestal sterilisatie genoemd maar eigenlijk klopt dit niet, want sterilisatie is het afbinden en castratie het verwijderen. Toch wordt om verwarring te voorkomen doorgaans de term sterilisatie gebruikt. Het beste is om de poes voor de eerste krolsheid te laten steriliseren.

 

Waarom sterilisatie?

 Geen ongewenste dracht

 Geen risico op baarmoederontsteking- of tumoren

Verminderd risico op borstkanker

Geen last meer van krolsheid (miauwen, onrust, minder eten ed)

 

Waarom castratie?

 Voorkomt sproeien in huis

 Vermindert de urinelucht

 Minder vechten met andere katten

 Geen risico op testikelkanker

 

Wat zijn mogelijke nadelen?

 De kat moet een operatie ondergaan. Er is een (zeer klein) operatierisico.

 De stofwisseling verandert waardoor de kat dikker kan worden. Dit is te ondervangen door de voeding aan te passen na de castratie/sterilisatie.

 

Hoe gaat de ingreep?

U komt ‘sochtends met de kat, die u nuchter heeft gehouden vanaf de avond ervoor. De kat wordt nagekeken (hart, longen, gewicht) en daarna nemen wij de kat op. De kat wordt met een injectie onder narcose gebracht. Er wordt pijnstilling gegeven, het operatiegebied wordt geschoren en gewassen, gedesinfecteerd en afgedekt met een steriele doek. Bij de kater wordt een klein sneetje in het scrotum gemaakt en de testikels worden verwijderd. Omdat het wondje zo klein is, hoeft het niet gehecht te worden. Bij de poes wordt een snede in de buikwand gemaakt en worden de eierstokken verwijderd. Daarna wordt de wond in verschillende lagen gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De huid wordt zo gehecht dat er aan de buitenzijde geen hechtingen zitten. Na de operatie krijgt de kat een hokje met een warmtematje om in wakker te worden. Tijdens het wakker worden wordt temperatuur, hartslag en ademhaling in de gaten gehouden. Aan het einde van de ochtend hebben we telefonisch contact over hoe het gaat en spreken we een tijd af wanneer de kat naar huis mag. In de middag komt u de kat weer ophalen en krijgt u uitleg over de nazorg.