De feestdagen, een tijd van gezelligheid en lekker eten! Dat je huisdieren in deze tijd mogelijk gevaar lopen, is vast niet het eerste waar je aan denkt. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten, wil je de feestdagen niet op de dierenkliniek doorbrengen tenminste…. 🙂

Eten:

Er zijn een hoop lekkernijen tijdens de feestdagen, maar sommige zijn voor onze huisdieren een stuk minder feestelijk:

 • Chocolade: De kerstkransjes die op tafel staan of de chocoladeletter in de schoen… veel honden hebben er een neus voor en als ze de kans zien om stiekem wat te snoepen dan is het zo weg! Maar chocolade is erg giftig voor je hond of kat!! Lees er hier meer over en bel ons direct als je hond of kat toch wat verorberd heeft.
 • Rozijnen: verwerkt in veel gerechten rond de feestdagen zoals de kerststol en oliebollen, maar giftig voor je hond! Eerste verschijnselen zijn braken en diarree; daarna sloom worden, rillen, veel drinken en acuut nierfalen wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben.
 • Botjes van kip of kalkoen: scherpe botjes kunnen de darm perforeren en de botjes kunnen tot een ernstige verstopping van de darmen leiden.
 • Rolladenetjes: ruiken heerlijk natuurlijk maar kunnen ernstige verstoppingen geven in het maagdarmkanaal en moeten dan operatief verwijderd worden.

Decoratie:

Heb je net je kerstboom neergezet, staat je kat er al weer nieuwsgierig bij te kijken of dat geen mooi plekje is om te zitten. En vervolgens loopt je hond enthousiast kwispelend langs en ziet er een hoop leuke nieuwe speeltjes in. Voor velen van ons waarschijnlijk een bekend fenomeen. Kijk dus uit:

 • Breekbare kerstballen kunnen verwondingen aan pootjes, in de bek en in het maagdarmkanaal geven.
 • Opgegeten engelenhaar, sliertjes, slingers of andere versieringen kunnen ernstige verstoppingen in het maagdarmkanaal geven; zie je dat je huisdier wat heeft opgegeten, bel ons dan direct.
 • Brandende kaarsjes zijn heel sfeervol, maar denk eraan dat de hond een kaars van de tafel kan zwiepen met z’n staart of de kat er net iets te dicht langs kan lopen…
 • En houdt de konijnen en andere knagers in de gaten in de buurt van snoeren, trek direct de stekker uit het stopcontact als je ze toch bezig ziet met knagen.

Teflon / anti-aanbak laag:

Gourmetten is een populaire bezigheid met de feestdagen. Pas hiermee wel goed op als je vogels hebt! De anti-aanbaklaag (net als de Teflon laag in gewone pannen), geeft bij sterke verhitting giftige stoffen af waar je vogel acuut benauwd van kan worden en zelfs door kan sterven. Zet je vogel dus tijdens het gourmetten in een andere ruimte en lucht goed voor je ze terug zet.

Planten:

Er zijn een aantal planten die je huisdier beter niet op kan eten omdat ze in meer of mindere mate giftig zijn. Hieronder staan de meest voorkomende genoemd. Houdt dus goed in de gaten dat ze deze niet opeten!

 • Kerstboomnaalden en water waar de boom in staat: deze zijn erg giftig voor je hond of kat; het kan braken en diarree veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel.
 • Amaryllis (bol en plant): zijn matig giftig en leidt tot braken en diarree.
 • Kerstster (Euphorbia pulcherrima) en hulst: zijn matig giftig en kunnen speekselen, braken en diarree geven.
 • Kerstroos (Helleborus niger): is erg giftig; het geeft braken, diarree maar ook sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
 • Maretak (mistletoe): is erg giftig en kan naast maagdarmklachten ook zenuwverschijnselen en in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.
 • Taxus naalden en bessen: zijn erg giftig en leiden tot speekselen, braken, trillen en hartritmestoornissen.

Vuurwerk:

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk en het is ook gevaarlijk als ze er bij in de buurt zijn. Houdt ze tijdens de jaarwisseling sowieso binnen en lees hier meer tips over vuurwerkangst.

Hopelijk kunnen deze tips problemen voorkomen en wij wensen jou en je huisdier(en) hele gezellige feestdagen!!!

Mocht je vragen hebben of zijn er toch problemen, aarzel dan niet en bel ons op 010-4112326.